Tijdgevoelige invloeden op woningmarkt


Marnix Hazelhoff
9 april 2025
Leestijd 4 minuten
Friedrich, Marina, Yicong Lin, Pavitram Ramdaras, Sean Telg, and Bernhard van der Sluis. 2022. "Modelling Time-Varying Relations in Housing Prices: A Semiparametric Panel Approach."
Een recente studie werpt nieuw licht op de factoren die woningprijzen bepalen en vooral hoe deze factoren in de loop der tijd veranderen. De onderzoekers analyseren gegevens van meer dan zestig Nederlandse gemeenten over een periode van vijftien jaar (2006–2020). De centrale vraag: hoe veranderen de relaties tussen woningprijzen en hun onderliggende verklarende factoren door de tijd? Hun bevindingen blijken cruciaal voor iedereen die actief is op de woningmarkt: van beleidsmakers tot makelaars, beleggers én huizenkopers.
Wat valt er op?
Zowel woningkenmerken (zoals grootte, bouwjaar en woningtype) als externe economische factoren (rente, werkloosheid, economische groei) hebben een sterke invloed op woningprijzen, maar die invloed is niet constant. Via een geavanceerd statistisch model tonen de auteurs aan dat de mate waarin deze factoren meewegen, fluctueert door de tijd heen.
Waarom dit ertoe doet
Het inzicht dat deze invloeden niet stabiel zijn, is van groot belang voor iedereen die beslissingen neemt op de woningmarkt:
-
Kopers en verkopers
Het perfecte verkoopmoment is niet alleen afhankelijk van je woning, maar ook van het bredere economische klimaat. Wat vandaag gunstig is, kan morgen anders uitpakken. -
Makelaars en taxateurs
De waarde van een woning kan niet eenduidig bepaald worden via statische modellen. Wie marktontwikkelingen en economische signalen meeneemt, krijgt een realistischer beeld. -
Beleidsmakers en economen
Beleid gericht op betaalbaarheid of woningaanbod moet gevoelig zijn voor regionale én tijdsgebonden verschillen in prijsvorming. -
Beleggers en projectontwikkelaars
Investeringsbeslissingen vragen om modellen die inspelen op economische cycli. De 'vaste' aannames van veel forecast-tools blijken ontoereikend.
Regionale én temporele verschillen
Naast de tijdsdynamiek toont het onderzoek ook aan dat de gevoeligheid van woningprijzen voor externe factoren sterk varieert tussen gemeenten. Zo kan een rentestijging in Amsterdam een andere impact hebben dan in Emmen. Dit pleit voor een veel fijnmaziger benadering van woningbeleid en marktanalyse, waarbij regionaal maatwerk centraal staat.
Bod berekenen
Wil je weten wat je moet bieden op je droomhuis? Wij berekenen het voor je.
Conclusie
De woningmarkt is geen stabiel systeem, maar een landschap dat continu in beweging is — en waarin prijzen reageren op een samenspel van factoren die veranderen door de tijd én per regio. Door rekening te houden met deze dynamiek kunnen marktpartijen betere beslissingen nemen, realistischer waarderingen maken en slimmer beleid voeren.
Voor wie echt wil begrijpen hoe woningprijzen zich gedragen, is dit onderzoek dus geen theoretisch experiment — maar een praktische eyeopener.
